Thursday, June 25, 2009

Matrik @ diploma


Matrikulasi atau program asasi atau Diploma??????
Ramai pelajar yang bertanyakan cikgu manakah di antara ketiga-tiga program lepasan SPM ini, mana yang lebih baik. Sebelum ini sesiapa yang dapat UPU tidak akan dapat matriks, tetapi kali ini, setiap pelajar boleh mendapat kedua-duanya sekali serentak dan terpulang untuk membuat pilihan . Cuma masalahnya tidak tahu pilihan mana yang terbaik. Semoga dengan penerangan ini serba sedikit dapat memberikan maklumat awal dan gambaran kepada pelajar-pelajar khusunya F5 2009 untuk membuat keputusan dari sekarang.
Matrikulasi dan program asasi adalah program khas yang dirangka untuk membolehkan pelajar cemerlang melangkau program diploma. Matrikulasi keutamaan adalah program satu tahun (PST) walaupun ada juga program dua tahun (PDT). Matrikulasi yang popular sekarang ialah matrikulasi KPM. Namun begitu program asasi seperti program asasi sains atau program asasi undang-undang atau program asasi perakaunan juga memberi peluang lepasan SPM melangkau ke peringkat ijazah dalam tempoh singkat iaitu 1 tahun (2 semester) Kedua-dua peluang pembelajaran ini, matrikulasi dan program asasi dikenali sebagai program laluan pantas (fast track). Bayangkan dalam usia 19 tahun pelajar dari kedua-dua program ini, jika cemerlang, layak memasuki program ijazah aliran sains (3 tahun kecuali perubatan 4-5 tahun) atau perundangan (3 tahun) atau perakaunan (4 tahun) dan selepas tamat belajar, bakal memasuki dunia pekerjaan di usia muda, 21-22 tahun.
Diploma pula terbuka kepada semua lepasan SPM dan semua aliran dan jenis persekolahan. Walau bagaimanapun, ia menawarkan tempoh pembelajaran yang panjang iaitu 3 tahun. Hanya selepas tamat atau bergraduat dari diploma, barulah pelajar lepasan diploma boleh mengikuti program ijazah dalam bidang yang mereka minati, sama ada aliran sains/teknikal atau aliran sastera. Ada banyak peluang belajar disediakan dalam kategori diploma oleh itu pelajar boleh merancang kerjaya mereka dari awal lagi. Sebagai contoh, pelajar diploma perakaunan selepas tamat pegajian boleh membuat keputusan sama ada terus sambung belajar atau terus bekerja. Sebaliknya pelajar matrikulasi dan program asasi tidak boleh berhenti belajar kerana dari segi pengiktirafan, sijil matrikulasi dan program asasi itu hanya sah kegunaannya untuk kemasukan ke IPT. Jika mereka memilih untuk bekerja sementara waktu atau bagi tempoh yang lama, pelajar-pelajar lepasan matrikulasi dan program asasi sebenarnya hanya memiliki kelayakan SPM. Begitulah bezanya dari segi taraf dan peluang pekerjaan.
Tetapi perlu diingat di sini, pelajar-pelajar yang memohon matrikulasi dan program asasi sememangnya diandaikan akan terus belajar ke peringkat ijazah, dan kerana itulah pihak KPM dan IPTA yang menawarkan program-program laluan pantas ini hanya memilih pelajar cemerlang. Ini kerana dipercayai pelajar sedia cemerlang dalam SPM akan mampu menangani kehidupan dan proses pembelajaran yang ketat dan pelbagai bagi tempoh singkat 2 semester. Juga diyakini individu sebegini sebenarnya mempunyai kesungguhan dan cita-cita diri yang jelas. Tanpa faktor ini, maka ada segolongan kecil pelajar lepasan SPM yang menyesal mengikuti program matrikulasi maupun program asasi kerana didapati lebih ‘demanding’ dan agak sukar menerima perubahan yang mesti dilakukan pelajar. Program diploma pula, walaupun turut dipohon oleh pelajar cemerlang dan pelajar sederhana, proses pembelajarannya telah direncanakan dan dipanjangkan bagi tempoh 3 tahun. Maka pelajar-pelajar diploma ada sedikit ruang ‘bernafas’ dan peluang membetulkan keadaan jika mengalami kegagalan atau kejatuhan prestasi.
Tetapi pelajar harus sedar bahawa matrikulasi, program asasi dan diploma sememangnya dirancang berdasarkan dasar dan falsafah yang berbeza. Jika anda memilih matrikulasi atau program asasi ketahuilah bahawa jerih payah anda dibalas dengan kepantasan memasuki bidang ijazah dan dunia pekerjaan manakala program diploma, walaupun tidak ‘menyesakkan nafas’ pelajar, pelajar lebih banyak masa untuk “enjoy” tetapi dari segi persaingan, akan terlewat masuk ke peringkat ijazah dan seterusnya lambat memasuki bidang pekerjaan sebagai lepasan ijazah.
Contohnya anggaplah ada 2 orang pelajar, pelajar A dan Pelajar B merupakan lepasan SPM 2009 kini mencari peluang belajar di IPTA. Pelajar A ditawarkan matrikulasi di Kolej Martrikulasi Labuan, pelajar B ditawarkan diploma perakaunan di UiTM Shah Alam. Kedua-duanya adalah pelajar cemerlang dan kedua-duanya berpakat bakal mengikuti program ijazah perakaunan di UUM.
Di usia 18 tahun ini, kedua-duanya memulakan pengembaraan masing-masing tahun 2008 ini.
Pertengahan tahun 2008 – Pelajar A mula belajar di matrikulasi PST manakala Pelajar B mula belajar di peringkat diploma perakaunan di UiTM.
Pertengahan tahun 2009 – Pelajar A tamatkan pengajian matrikulasi dengan CGPA 3.80 dan Julai 2009 mula mengikuti program ijazah perakaunan di UUM di tahun pertama. Pelajar B pula memasuki tahun kedua pengajian diploma.
Pertengahan tahun 2010 – Pelajar A sedang belajar di tahun kedua ijazah perakaunan di UUM. Pelajar B memulakan pembelajaran di tahun ketiga program diploma beliau.
Pertengahan tahun 2011 – Pelajar A sedang belajar di tahun ketiga ijazah perakaunan di UUM. Pelajar B dah tamat diploma dengan CGPA 3.80 juga dan mulai Julai 2011 mulakan pengajian beliau di tahun pertama ijazah perakaunan di UUM. Pelajar A sekarang ini senior 3 tahun berbanding rakannya Pelajar B yang baru menjadi pelajar junior.
Pertengahan tahun 2012 – Pelajar A memulakan pembelajaran di tahun keempat dan terakhir program ijazah perakaunan di UUM. Rakannya pelajar B pula baru memasuk tahun kedua pengajian ijazah perakaunan di UUM juga.
Pertengahan tahun 2013 – Pelajar A telah tamat pengajian dengan CGPA 4.00, menunggu konvokesyen dalam bulan Ogos dan sejak Julai dah bekerja di Ernst & Young sebagai pembantu juruaudit. Pelajar B sedang melanjutkan pelajaran di tahun ketiga ijazah perakaunan di UUM.
Pertengahan tahun 2014 – Pelajar A masih berkerja di Ernst & Young dan kecekapannya menyebabkan beliau telah dinaikkan jawatan dan tangga gaji yang lebih lumayan. Pelajar B mula belaja di tahun keempat, tahun terakhir ijazah perakaunan di UUM.
Pertengahan tahun 2015 – Pelajar A masih bekerja di E&Y dan memasuki tahun ketiga bertugas untuk melengkapkan syarat menjadi akauntan bertauliah*. Pelajar B tamat pengajian degan CGPA 4.00 dan sedang menunggu konvokesyen di bulan Ogos 2015. Mula bekerja di Price Waterhouse sejak Julai 2014 dan bakal mencipta kerjaya sebagai akauntan bertauliah juga.
* Syarat untuk mejadi akauntan bertauliah ialah pengalaman 3 tahun bekerja minimum dalam bidang perakaunan yang diiktiraf. Juruaudit adalah salah satu darinya.
Dan begitulah seterusnya. Dengan andaian persaingan yang sihat, dan tiada masalah yang menghalang kedua-dua mereka menangguhkan pembelajaran dan mencari pekerjaan. Cikgu berharap, dari penerangan dan contoh yang cikgu berikan dapat memberi sedikit gambaran kepada pelajar SDAR untuk membuat keputusan mana satukah laluan yang lebih sesuai kepada dirinya. Setiap keputusan itu bakal mempengaruhi peluang dan kejayaan anda di masa hadapan.
Tambahan : Jika pelajar B sambung belajar ke peringkat ijazah di UiTM, sebagai pemegang diploma UiTM, beliau layak mendapat pengecualian jam kredit, dan tempoh masa belajar boleh disingkatkan kepada 3 tahun (6 sem) atau 3 1/2 tahun (7 sem), tertakluk kepada syarat UiTM. Sebaliknya jika sambung belajar ke IPTA lain, pelajar B terpaksa mengharungi pembelajaran genap 8 sem (4 tahun).
Jika pelajar sanggup menghadapi program SATU TAHUN matrikulasi, dengan matlamat jelas nak cepat dapat belajar ke ijazah maka pilih matrikulasi. INGAT! matrikulasi sememangnya bakal menguji kemampuan anda. Ada segolongan individu takut ke matrikulasi kerana takut gagal. Well, memanglah ada peluang gagal jika gagal merancang kejayaan sendiri. Matrikulasi adalah program khas, program terpantas masuk ke peringkat ijazah. Dalam usia 19 tahun awak dah menjejak kaki dlm tahun pertama ijazah, berbanding program diploma yang memakan masa 3 tahun. Ketika usia 21 tahun barulah menjadi pelajar ijazah di tahun pertama. Nampak tak bezanya. Matrikulasi mencabar tetapi berbaloi kerana dgn itu awak berpeluang (dgn syarat berjaya dengan cemerlang di matrikulasi dan ijazah) memotong pelajar lepasan diploma yang baru belajar ke ijazah dengan memasuki dunia pekerjaan lebih cepat. Di usia 22 tahun awak dah boleh mencari pekerjaan bersandarkan ijazah awak. Takkah berbaloi ke matrikulasi. Tetapi pastikan awak mengubah kaedah belajar dan strategi belajar, matrikulasi bukannya SPM lagi. Walaubagaimanapun ukur baju dibadan sendiri, tepuk dada jangan tanya selera, sebab nanti asyik nak makan saja, maka tepuk dada tanyalah iman. Kamu semuanya berasal dari pelajar yang bijak, genius dan pandai, sejarah telah membuktikan 5A dan 8A, tetapi cuma MALAS dan terasa diri bagus maka terus hanyut kebelakang.

6 comments:

 1. Kesimpulannya, kalau dapat straight a, x payah nak susah nak pikir nak pergi maner... Sah sah kita an ditawarkan dengan yang terbaik untuk diri kita.. Maka, untuk mencapainya, nantikan tips belajar daripada saya...

  ReplyDelete
 2. baru fahan beza matrik dan diploma (mane tipsnya abg)??

  ReplyDelete
 3. TERIMA KASIH CIKGU MAD ATAS PERKONGSIAN INI.
  MOGA HIDUP CIKGU DIRAHMATI DI BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK INI.AMINN..

  ReplyDelete
 4. salam..saya perlukan bantuan..

  saya baru sahaja berhenti daripada program matrikulasi jurusan sains hayat PST, kerana saya mendapat tawaran program asasi undang2 uitm di kedah.. baru seminggu saya mendaftar.. saya sangka undang2 adalah bidang yg mudah..tapi sebenarnya tidak.. untuk sambung ke ijazah memerlukan CGPA sekurang2nya 3.0 dan muet sekurang2nya band4.. namun muet saya tidaklah baik setahap itu dan saya tidak yakin akan mendapat keputusan sebaik itu untuk sambung ke ijazah..sekiranya keputusan saya tidak menepati kelayakan, saya akan diserapkan ke bidang2 lain..seperti bisnes dan sebagainya..saya tidak minat dan saya menganggap bahawa itu suatu pembaziran saya masuk ke sini.. pada awalnya saya merancang untuk menjadi peguam syariah..saya ingin tahu bahawa seandainya saya ingin mengambil bidang syariah, adakah saya mesti menepati kelayakan muet band 4 untuk sambung ke ijazah?? (kalau bahasa arab saya boleh la hehe)..

  lagi satu saya juga meminati bidang psikologi..saya ingin tahu adakah bidang ini sealiran dgn bidang undang2?mksud saya, adakah saya berpeluang untuk mengambil bidang psikologi sekiranya saya tidak layak untuk menyambung ijazah undang2??is it related???

  saya harap saya bakal menemui penyelesaian untuk masa depan saya..

  ReplyDelete
 5. salam..saya perlukan bantuan..

  saya baru sahaja berhenti daripada program matrikulasi jurusan sains hayat PST, kerana saya mendapat tawaran program asasi undang2 uitm di kedah.. baru seminggu saya mendaftar.. saya sangka undang2 adalah bidang yg mudah..tapi sebenarnya tidak.. untuk sambung ke ijazah memerlukan CGPA sekurang2nya 3.0 dan muet sekurang2nya band4.. namun muet saya tidaklah baik setahap itu dan saya tidak yakin akan mendapat keputusan sebaik itu untuk sambung ke ijazah..sekiranya keputusan saya tidak menepati kelayakan, saya akan diserapkan ke bidang2 lain..seperti bisnes dan sebagainya..saya tidak minat dan saya menganggap bahawa itu suatu pembaziran saya masuk ke sini.. pada awalnya saya merancang untuk menjadi peguam syariah..saya ingin tahu bahawa seandainya saya ingin mengambil bidang syariah, adakah saya mesti menepati kelayakan muet band 4 untuk sambung ke ijazah?? (kalau bahasa arab saya boleh la hehe)..

  lagi satu saya juga meminati bidang psikologi..saya ingin tahu adakah bidang ini sealiran dgn bidang undang2?mksud saya, adakah saya berpeluang untuk mengambil bidang psikologi sekiranya saya tidak layak untuk menyambung ijazah undang2??is it related???

  saya harap saya bakal menemui penyelesaian untuk masa depan saya..

  ReplyDelete
 6. Assalamualaikum... nak tanya, kalau mohon untuk matrikulasi & IPTA, sekiranya dapat tawaran matrikulasi tersebut, adakah ia akan mempengaruhi permohonan UPU yg dibuat atau tidak? Misalnya, kalau dah terpilih uk sertai program marikulasi, automatik permohonan diploma melalui UPU akan ditolak... minta penjelasan... terima kasih :)

  ReplyDelete